När saker och ting inte bli som man tänkt!

Allt går ju inte riktigt som man har tänkt sig här i livet… Och tur är väl det, men ibland kanske man kunde vara lite bättre på att parera de här förändringarna som dyker upp.
Exempelvis åker man på en valsafari för att se mäktiga valar men kommer tillbaks efter några timmar och har istället bara sett två sälar som förnöjt hoppat omkring i vattnet. Vi kunde ju i och för sig inte göras något åt detta, valarna är fria djur och rör sig utan hänsyn till de dumma turister som kommer för att se dem. Vad vi däremot hade kunnat göra var att fråga hur valsäsongen är nu och då hade vi fått veta att man inte hade lyckats se några valar på en vecka och att de hade ställt in flera båtturer! Vi fick dock mestadels av pengarna tillbaka så det går ingen nöd på oss, på ett sätt är det ju ganska befriande att det för en gångs skull är på djurens villkor och inte på människans!
Eller ska man slå på stort och käka ortens delikatess, crayfish, men kommer precis innan stängning och allt man kan få köpa är en kokt crayfish att ta med utan tillbehör. Det roliga är då att man väljer att göra det också, så där satt vi på parkeringen och åt en crayfish (typ en gigantisk kräfta) för 330 kr. Hade helt säkert varit supergott med vitlökssmör, bröd och sallad men nu smakade det mest kall räka/kräfta. Bakom beslutet fanns två komaliknande personer som varit och surfat på dagen och inte ätit något sedan frukost…
Eller försöker man snåla in på campingavgifter och ska till varje pris hitta en gratisplats att spendera natten på, men som i slutändan ändå blev dyrare i form av diesel och några hopplösa timmar i bilen letande efter denna unika plats. Som denna kväll blev en liten grusväg bredvid State Highway 1! :)
Förutom deetta har Kaikoura bjudit på helt sanslöst vacker natur, när solen lyser på det här stället är det bland de vackraste platser jag har sett! Jag gick en promenad längs med halvön häromdagen och blickade ut över turkost vatten, klargröna kullar och snöklädda berg! Jonas har surfat två dagar medan jag bara vågade mig i det kalla vattnet en dag och då blev det blev mest att åka liggandes på brädan! Det blir helt klart fler lektioner för mig innan jag surfar på egen hand. Jag har i alla fall införskaffat en våtdräkt så nu kan jag bada (läs surfa) utan att frysa! Vi var även och såg gamla, med betoning på gamla, locals på jam night på en bar i stan. En salig blandning av talanger som rockade loss framför en liten skara dansanta personer!
Det har blivit lite ändrade planer i resrutten också, vi hade tänkt hänga kvar på Sydön någon vecka till och åka till några ställen som vi ännu inte varit på. Vi hade ju även sökt jobb på några vinodlingar som vi hoppades kunde leda till några veckors jobb. Men så ringde plötsligt ett rekryteringsföretag till Jonas igår och sa att de kanske har ett jobb som han passar för, och att de ville träffa han i Wellington i början av nästa vecka. Jonas registrerade sig på rekryteringsfirman förra veckan och fick direkt svar att det är väldigt lite jobb för ingenjörer nu men att de skulle spara hans CV ifall något dyker upp. Vi ställde därför in oss på att fortsätta luffa runt och ta ströjobb istället, men nu får vi alltså se vad som händer. Vi tar färjan över till Nordön och Wellington på måndag och Jonas ska träffa rekryteringsföretaget på tisdag. Han hann liksom inte med att ställa några frågor så vi vet ingenting om vare sig företaget eller tjänsten, så det blir spännande att få veta mer. Förhoppningsvis är det ett kortare uppdrag på några månader! Fortsättning följer…
PS: Jag har på fullaste allvar skrivit en ”Dagens lärdom-lista” idag! Ni vet när man känner att man gör om samma misstag flera gånger och blir lika frustrerad (Jonas inflikar förbannad) varje gång men man verkar ändå inte lära sig att hitta nya lösningar. Därför tänkte jag att en reflekterande lista kan vara på sin plats för att kanske få hjärnan att vakna till liv! DS.

Finaste sopen!

Måste bara visa vilken fin sop och sopskyffel jag köpte idag! :) Har ni någonsin sett en sådan fin sop?
Den har precis samma mönster som vi hade på tapeten i lekrummet hemma i Bonäset!


Alicia 6 år!

Idag är det inte vilken dag som helst, för idag är Alicias födelsedag!! Massor av grattiskramar och pussar till vår älskade stortjej som fyller 6 år!! Hoppas du får en alldeles underbar dag och att kalaset med kompisarna på söndag blir superroligt! Vi saknar dig massor och önskar att vi kunde vara med dig idag!

Vi passar även på att skicka några dagar för tidiga grattiskramar till pappa Fredrik som fyller år på måndag! Vi önskar såklart att vi även kunde komma hem och dela denna stora dag med dig!  :)


Tillbaks till kusten!

Idag har vi lämnat Christchurch och åkt vidare till ett regnigt Kaikoura. Christchurch bjöd på lite delade känslor och intryck. Vi hade jättesköna dagar med sol, sightseeing och strandhäng. Men det är svårt att njuta av allt detta när stora delar av staden är totalförstörd efter jordbävningarna som varit här. Den största av jordbävningarna drabbade Christchurch i februari 2011, då dog 180 människor och i princip hela innerstan förstördes. Större delen av centrum är fortfarande avstängt och området har nyligen drabbats av flera större efterskalv. Det är verkligen overkligt att se halva hus som har rasat rakt nerför ett stup och byggnader som gapar tomma och liknar ruiner. Det var en märklig kombination att se allt detta och i nästa stund vandra i den vackra botaniska trädgården och gå på festivalområdet för rugby-VM. Vi förstår verkligen alla som pratat så varmt om Christchurch, att det är NZ mysigaste stad, men tyvärr kommer det nog ta många år innan staden har återhämtat sig efter skadorna. Tankarna går självklart till hur fruktansvärt det är när naturkatastrofer drabbar fattigare länder, här har man ju i alla fall resurser att ta hand om det mest akuta.
Förutom att hänga på stranden och på mysiga caféer har jag (Carro) tagit första surflektionen. Jag hängde på en nybörjargrupp med unga tjejer, det var jättekul men aningen för kallt med endast 12 grader i vattnet för att jag ska vara helt såld! Jonas hyrde en bräda och var ute på egen träning, han har för övrigt köpt en våtdräkt och jagar nu en surfbräda för fullt, detta för att surfingen ska komma igång på allvar! :)
Vi var även och såg VM- finalen i rugby på storbildskärm i stadsparken, det var galet mycket folk och härlig stämning! Synd bara att Carro inte kom in i öltältet för hon hade glömt legitimationen hemma…tur att man fortfarande inte ser en dag äldre ut än 18! :) Det blev en spännande match som NZ till slut vann med 8-7 mot Frankrike! Rugby är fortfarande en ganska märklig sport men vi förstår den iaf lite mer nu än när vi kom hit!
I övrigt har vi sökt några fler jobb så vi får se om det blir några napp! Vad sägs om vingårdsarbete eller kanske jobba med att sätta sötpotatis?! :) Här i Kaikoura hoppas vi på lite bättre väder än vi haft de senaste dagarna. Planerna är att åka på valsafari, surfa och äta crayfish som är ställets specialitet! Ikväll bor vi på en lyxcamping och har badat våra lortiga luffarkroppar i en varm bubbelpool, very nice!!

On the road again!

Nu har vi lämnat hotellet och Franz Josef för nya äventyr! Vi stannade kvar veckan ut för att hjälpa familjen men nu är nya woofare på väg dit så då passar vi på att sticka! 😊 Vi kör nu mot Christchurch för att prova på första surfingen och se rugbyfinalen!
Men först en övernattning i ett regnigt Springfield, ska bli såå mysigt att sova i Bosse igen! 😊


Grattis igen!

Hipp hipp hurra för världens bästa Oscar idag! Han fyller 4 år och vi önskar att vi kunde kika förbi på kalaset men det är ju precis på gränsen till för lång resa! :) Oj, vad vi längtar efter alla underbara syskonbarn nu, tänk vilken tur vi har som har en så stor barnaskara att längta hem till när vi är borta. Massor av kramar till Er; Julia, Oliver, Alicia, Stella, Vilmer, Kalle också extra stora grattiskramar till Oscar förstås!

Grattis på födelsedagen!

Idag fyller pappa Hasse år! Hurra för dig pappa! (OBS! Det är han i mitten, lite bakom, som är min kära far)


Skydive!

Jihaaa, vad härligt det var att kasta sig ut från 15000 m fot! Vi vill hoppa fallskärm igen! :)

Så här nervösa var vi innan hoppet... (kanske mest Carro som Ni ser!)
Resans kanske fulaste outfit... (men som de sanna campare vi är, är det inte mer än rätt att vi poserar i likadana overalller minst en gång på denna semester). Lägg gärna märke till den charmiga längden på overallerna oxå!
Seglandes ner mot marken efter en minuts fritt fall i över 200km/h!
Carro landar!
Åter på marken var vi såhär glada och nöjda!

Glaciärvandring och galenskap

I söndags var vi på en heldags glaciärvandring! En superhärlig dag som spenderades med vandring mitt i ett snö- och islandskap. Vi fick själva dela in oss i grupper efter hur dagsformen och fysiken kändes, gupp 1-2 var den snabbaste som skulle komma längst under dagen så vi ställde oss såklart i den. Jag kände dock en viss tvekan när jag insåg att jag var enda tjejen i gruppen. Jag och ett gäng testosteronstinna backpackers alltså,…det är väl bara att pinna på då, tänkte jag! Men det visade sig att det inte skulle bli några problem, grabbarna gjorde allt som guiden sa att de inte skulle göra vilket gjorde att de inte var särskilt snabba och vi fick sympatisera med guiden. Men vi hade en rolig dag och jag tror att bilderna visar bättre hur det var än att jag försöker berätta! Kvällen avslutades i sköna varmvattenpooler utomhus innan vi stupade i säng. Och det bästa av allt, som de locals som vi är, fick vi göra allting helt gratis! :)

 

 

På vår andra lediga dag åkte vi till en vandringsled i Okarito, ett litet samhälle några mil härifrån. Där gick vi genom kuperad regnskog och längs stranden och skrämde livet ur flera sälar som låg och vilade på stenarna. De flög verkligen upp och skyndade sig i vattnet när de fick syn på oss. En stackars unge blev kvar ensam efter att morsan stack ner i vattnet, den stackars ungen visste inte vad den skulle ta sig till. Men mamman låg bara en liten bit ut i vattnet och viftade med fenorna och till slut hittade ungen dit. Då känner man sig verkligen som en inkräktare på deras hemmaplan!

 

Annars rullar dagarna på, vi jobbar i ganska lugnt tempo, tar en joggingrunda, läser böcker, ser på film och lagar lite mat. Det är dock lite galenskap runtomkring oss, vår hyperstressade chef och hotellägare verkar bli tvingad att sälja hela stället inom några månader för att hotellet går för dåligt. Familjen byggde det här stället för fem år sedan och lever själva på gården och verkar inte riktigt veta vad de ska göra om de tvingas sälja. Det verkar tyvärr också som att en skilsmässa ligger rätt nära till hands. Det pratas inte riktigt i klarspråk utan det kommer lite kommentarer och antydningar här och var, det kan verkligen inte vara lätt att ha personal som bor i huset mitt i allt detta.

 

Sen har vi en fransk tjej som jobbade här strax innan oss som ringer hit varje dag från psykiatrin. Hon är inlagd efter att hon slutat ta sina mediciner och kraschade då en hel lägenhet. Hon har bipolär sjukdom och slutade med medicinering i samband med att hon blev jättekär i en kille. De ska gifta sig så fort hon blir utskriven så att hon får stanna kvar i NZ, och detta ringer hon och berättar för vår chef varje dag som antagligen är den närmsta hon har i närheten. Det andra paret som jobbar här är från England och idag fick vi veta att tjejen stack till Christchurch med deras gemensamma bil igårkväll (5 tim. härifrån), för att hon hade fått nog av sin kille. Det kom inte som någon överraskning i och för sig eftersom de bråkar hela tiden, men ändå, man kan väl inte bara dra? Nu hade hon tydligen fått dåligt samvete för hon kommer och hämtar honom imorgon, men han vill bara ha skjuts härifrån, inte vara tillsammans med henne längre… Ja ni hör ju, det är som att leva i värsta såpan! Synd bara att det mesta är tragiska händelser och att det finns två barn med i bilden.

Det ser väldigt harmoniskt ut iaf!

 

I eftermiddags tog vi med Matt, stackarn som blev kvar utan tjej och bil, till byn för att få honom att tänka på något annat. Vi gick och tittade på en kiwifågel som snart ska ut i det fria. De har ett reservat där de föder upp kiwifåglar som sedan släpps ut i naturen eftersom de är utrotningshotade och de flesta som föds i det vilda dör. Det är iaf en väldigt rolig fågel, ser ut som en blandning av en igelkott och en stor kyckling med en jättelång näbb. Sedan blev det pizza och nu är det film hemma på hotellet.

 

Jag kan ju tillägga att vi har börjat titta på andra jobb också, vi får se vart vi tar vägen men vi blir nog inte kvar här längre än en vecka till! Man vet ju aldrig vad som händer med oss då… vi måste bara hinna göra alla aktiviteter innan vi åker härifrån och just nu hällregnar det så vi väntar ut regnet först! :)


Queenstown - Franz Josef

Knack, knack…housekeping! Det är en av alla våra arbetsuppgifter här på Franz Josef Glacier Country Resort. :) Vi städar, lagar mat, fixar frukost, serverar, sitter i receptionen mm. Detta med en ganska speedad chef som pratar extremt mycket och fort, så fattar jag hälften av vad hon säger så är jag nöjd! Hon har dessutom rest bort i två dagar och lämnat stället i våra händer, eller inte bara till oss, det är ett engelskt par också som jobbat här i en och en halv vecka. Hennes man är också här hemma någonstans men han verkar inte ha så stor koll på hotellet, även hennes mamma dyker upp lite nu och då! Det är i alla fall grymt skönt att sova i en riktig säng efter tre veckor i bilen och att ha ett eget badrum med dusch är magiskt!

 

Bosse-bus är riktigt bra men man sover väldigt skönt i en riktig säng!

 

 

Det är fortfarande lågsäsong här så det är inte så många gäster. Men under vårt första kvällspass var det såklart många bokningar så vi servade 10 personer under middagen igår, vilket tydligen är ovanligt mycket. Vissa var väldigt nöjda medan andra knorrade lite mer över den improviserade servicen! Vi fick i alla fall dricks av fyra irländare som lämnade hotellet imorse. Det är ju som sagt ett finare hotell men det finns inga klädkoder för oss som arbetar här eller uppstyrda rutiner kring servering mm. Det är mer lite ”hemma-hos-känsla” och rätt avslappnat men med bra service!

 

Dagarna har gått fort sedan vi kom hit. Vi jobbar mellan 8-14.30  eller 14.30-8.00. Förutom att jobba har vi försökt att se oss omkring lite grann. Byn Franz Josef är inte alls stor men ligger otroligt vackert till, omgiven av berg, en glaciär, hav och regnskog. Så det finns många fina vandringsleder att utforska och så blir det såklart en glaciärvandring framöver.  Vi ska även få en helikoptertur upp på glaciären för att vi jobbar här!

 

Dagarna i Queenstown var härliga, vi hyrde cyklar och cyklade runt sjön, hängde på sköna caféer och åt gudomligt goda burgare på Fergburger! De hade lätt de godaste kött, fisk och veg. burgarna vi ätit! :) Vi åkte jet-båt på Kawarufloden och Jonas provade världens största gunga, AJ Hackets Nevis Canyon Swing, 70meters fritt fall med start från 160m över marken. Lite nervöst innan, och personalen gjorde inget för att lindra det. Men skitkul var det, blir nog bungy nästa gång!
Vi var på bio också i en liten by som heter Arrowtown, ännu en härlig bio med sköna fåtöljer, soffor och sackosäckar. Vi såg en dokumentär om Nya Zeelands surf- och äventyrshistoria som var riktigt bra. Där hittade vi även den mest ljuvliga godisaffären, jag kände mig som Pippi Långstrump när jag valde bland alla godsaker! De gjorde fantastiskt god hemmagjord fudge men vi gick därifrån med saltlakritsgodis och en burk pinuppa-godisar (en plåtburk med en pinuppa på, innehållande hårda karameller)! :)

RSS 2.0